Cum am început
La finalul unui an întunecat, merită să ștergem totul cu buretele și să ne aducem aminte de cele mai colorate momente.
În martie 2020, am înființat plantația de lavandă. 4000 de tufe, înșirate pe ață, la propriu: plantele au fost sădite la 40 – 50 cm distanță una de alta. Ca să păstrăm rândurile drepte, am întins fire lungi de cânepă. La fiecare plăntuță, am sădit și semințe ale speranței.
Foto: Cultura noastră de lavandă, în iulie 2020, la prima înflorire și primele vizite ale fluturilor
Preferăm să ne cultivăm singuri plantele medicinale pe care le folosim în produse
Pentru a fi siguri de calitatea plantelor pe care le folosim în produsele cosmetice, preferăm să le cultivăm în culturi proprii. Nu folosim îngrășăminte chimice, nici pesticide. Le cultivăm ca pentru noi! Le recoltăm doar în orele optime pentru fiecare specie și le uscăm lent, la umbră. Nimic forțat! Plantele pe care nu le putem cultiva, sunt recoltate din flora spontană.
În iunie, am absolvit cursurile unui masterat în Produse cosmetice și farmaceutice, la Politehnica București, Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor. Pentru a produce cosmetice, trebuie să te specializezi, indiferent de vârstă. Lucrarea de disertație a avut ca temă cosmeticele cu extracte vegetale, produse de la zero, adică de la cultivarea plantelor la produsul finit. Exact ce facem la HERBALL!
Foto: Cultura de gălbenele, din care ne preparăm propriile extracte vegetale
BUSUIOCUL ESTE PLANTA AROMATICĂ CEA MAI DRAGĂ SUFLETULUI MEU
Busuiocul a fost folosit în preparatele de îngrijire de mii de ani. Este considerat o plantă sfântă, fiind folosită în ritualuri religioase, dincolo de a fi o plantă aromatică și medicinală, cu beneficii importante pentru organism.
Mirosul special al busuiocului m-a însoțit de-a lungul întregii copilării, bunica mea avându-l mereu în grădină. Lua câte o rămurică înflorită și mi-o punea după ureche, iar toamna, îl făcea buchete și le punea la icoane. Busuiocul este planta aromatică cea mai dragă sufletului meu!
La ferma Flori de Luncă, însămânțăm busuiocul primăvara devreme, în alveole, în spațiu protejat. Semințele sunt cât jumătate din gămălia unui ac. Timp de trei luni, îl îngrijim cu atenție specială, ca să ajungă de la un fir de grosimea unei ațe de papiotă până la frumusețea de busuioc pe care o vedeți aici. Îl transplantăm apoi în grădină, unde timp de alte trei luni își desăvârșește frumusețea și calitățile. Abia apoi se transformă în ingredientul pe care îl regăsiți în produsele HERBALL.
Foto: Câteva stadii de cultură și conservare a busuiocului nostru